Η Βιβλιοθήκη Οίνου Νάουσας θα αποτελέσει θεματικό κέντρο γνώσης για το κρασί, την αμπελουργία και τη βιωσιμότητα.
Η Βιβλιοθήκη Οίνου Νάουσας, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί το φθινόπωρο του 2025, αποτελεί το πρώτο θεματικό ερευνητικό κέντρο για το κρασί στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να καταστεί ένας πυλώνας γνώσης και βιωσιμότητας για τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας. Το όραμα για την ίδρυση της βιβλιοθήκης ανήκει στον αείμνηστο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος το 2021 εξέφρασε με σαφήνεια την επιθυμία του να δημιουργηθεί η πρώτη βιβλιοθήκη αφιερωμένη στο κρασί στην Ελλάδα. Παρά την απώλεια του το 2024, το έργο συνεχίζεται με την υποστήριξη της οικογένειάς του μέσω του Ιδρύματος Γιάννη Μπουτάρη και σημαντικών συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (Δ.Κ.Β.Β.) και η ΑΜΚΕ Future Library .
Η Βιβλιοθήκη Οίνου Νάουσας θα στεγαστεί σε ένα διατηρητέο κτίριο στην καρδιά της Νάουσας, το οποίο αποτελεί αρχιτεκτονικό κόσμημα με ιστορική και πολιτιστική σημασία για την περιοχή. Το κτίριο, το οποίο χρονολογείται από το 1908, κατασκευάστηκε από τοπικό πωρόλιθο και διατηρεί τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οινοποιείου και εργαστηρίου κουκουλιών, ενώ παράλληλα φιλοξενούσε δύο δωμάτια κατοικίας. Η πρόσοψη του κτιρίου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με λαξευμένους πέτρινους πεσσούς και χρώμα ώχρας, ενώ η ανθεκτικότητα των εξωτερικών τοίχων, πάχους 60 εκατοστών, υποδεικνύει τη μακρόχρονη ιστορία του ως βιομηχανικό κτίριο.
Η βιβλιοθήκη θα αποτελέσει έναν μοναδικό θεματικό κέντρο για το κρασί και το αμπέλι, με μια συλλογή που θα περιλαμβάνει από 2.500 έως 5.000 τόμους. Η αρχική συλλογή θα προέρχεται από τις δωρεές του Γιάννη Μπουτάρη και της Σταυρούλας Κουράκου, της πρώτης Ελληνίδας οινολόγου, χημικού και ερευνήτριας, η οποία υπήρξε καθοριστική για την εκπαίδευση του Γιάννη Μπουτάρη στην οινολογία. Οι τόμοι θα καλύπτουν όλα τα επιστημονικά και πολιτιστικά πεδία γύρω από το κρασί και τον αμπελώνα, όπως η οινολογία, η αμπελουργία, η ιστορία του ελληνικού κρασιού, αλλά και η σχέση του κρασιού με τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο της Βιβλιοθήκης Οίνου Νάουσας είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν χώρο μελέτης και βιβλιογραφίας, αλλά και για ένα ζωντανό εκπαιδευτικό κέντρο. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμβουλεύονται τις πλούσιες συλλογές βιβλίων στο αναγνωστήριο, καθώς τα βιβλία δεν θα είναι διαθέσιμα για δανεισμό, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της συλλογής ως πηγή γνώσης. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη θα φιλοξενεί ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων, σχεδιασμένων για μαθητές, σπουδαστές και τοπικούς κατοίκους, προκειμένου να ενισχύσει την τοπική κοινωνία και να προωθήσει τη γνώση γύρω από την αμπελοοινική παράδοση της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η βιωσιμότητα αποτελεί έναν κεντρικό πυλώνα της Βιβλιοθήκης Οίνου Νάουσας, η οποία την ενσωματώνει όχι μόνο στη διαδικασία της οινοποίησης, αλλά και σε κάθε τομέα της λειτουργίας της. Η βιβλιοθήκη θα συνεργαστεί με το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής & Ανθεκτικότητας, προκειμένου να προωθήσει τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα. Η κλιματική κρίση έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες παραγωγής, ενώ στην περιοχή του Αμυνταίου η ύπαρξη νερών έχει προσφέρει μια διαφορετική δυναμική για την αντιμετώπιση των κλιματικών επιπτώσεων. Η βιβλιοθήκη θα αναπτύξει ερευνητικά προγράμματα που θα μελετούν τις τοπικές προκλήσεις και θα προτείνουν λύσεις για την ανθεκτικότητα του αμπελώνα.
Η ψηφιοποίηση αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους του έργου, με την πρόβλεψη για την ψηφιοποίηση περίπου 200.000 τεκμηρίων, που θα περιλαμβάνουν βιβλία, αρχεία, φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες σχετικές με τον αμπελοοινικό τομέα. Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα θα αποτελέσει μια πολύτιμη βάση δεδομένων, τόσο για ερευνητές όσο και για επαγγελματίες του τομέα, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε εξειδικευμένες πληροφορίες που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη θα αναπτύξει τεχνολογίες Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR), που αναμένονται να παρουσιαστούν το 2027, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με εικονικά αντικείμενα και να μάθουν για την ιστορία του ελληνικού κρασιού με έναν διαδραστικό και εμπλουτισμένο τρόπο.
Η συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων και ιδιωτικών οργανισμών διασφαλίζει την ευρεία υποστήριξη του εγχειρήματος. Η Δ.Κ.Β.Β., με τη σημαντική εμπειρία της στην πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση, προσφέρει την αναγκαία υποδομή για την υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, η υποστήριξη του έργου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους φορείς εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή του. Η δημιουργία της Βιβλιοθήκης Οίνου Νάουσας αναμένεται να έχει σημαντική πολιτιστική, εκπαιδευτική και οικονομική επίδραση στην περιοχή. Εκτός από την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, το έργο αυτό θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στον αμπελοοινικό τομέα και θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως παγκόσμιου παραγωγού ποιοτικού κρασιού. Η μελέτη των κλιματικών επιπτώσεων, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και η συνεργασία με ερευνητικά δίκτυα θα καταστήσουν τη Βιβλιοθήκη Οίνου Νάουσας κέντρο αριστείας για τον τομέα του κρασιού και τον ρόλο του στην αειφορία και την κλιματική αλλαγή.
Με αφορμή την ίδρυση της Βιβλιοθήκης Οίνου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Οίνος & Βιωσιμότητα: Μια Νέα Βιβλιοθήκη, Μια Νέα Προοπτική» το Σάββατο 5 Απριλίου 2025, στον πολυχώρο της βιβλιοθήκης. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν δύο πάνελ, τα οποία εστίασαν στη διατήρηση και προβολή της ελληνικής οινικής κληρονομιάς, καθώς και στις σύγχρονες προκλήσεις βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα.
Το πρώτο πάνελ, με τίτλο «Γιατί μία ακόμη Βιβλιοθήκη», αναλύθηκε η σημασία και ο ρόλος της Βιβλιοθήκης Οίνου στη διατήρηση της πολιτιστικής και επιστημονικής γνώσης σχετικά με το κρασί και τον αμπελώνα. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον επιστημονικό και τον οινικό τομέα, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός εξειδικευμένου κέντρου γνώσης που να ενισχύει την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα στην Ελλάδα. Το δεύτερο πάνελ, με τίτλο «Αμπελοοινική βιωσιμότητα, παρόν και μέλλον», εστιάστηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές του αμπελοοινικού τομέα σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή. Διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή κρασιού και παρουσίασαν προτάσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα. Παράλληλα, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς τόνισαν την ανάγκη για συλλογική δράση και συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.
Source: traveldailynews.gr