Μεγάλα πρόστιμα έως €40.000 προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση, για εκείνους που παραβιάσουν τη διάταξη, η οποία απαγορεύει τη χορήγηση νέων αδειών για καταλύματα τύπου Airbnb στο κέντρο της Αθήνας το 2025.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών “Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις”, προβλέπει αναστολή διάθεσης νέων κατοικιών στην 1η, 2η και 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων για βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος.
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για ακίνητα που βρίσκονται στην 1η, 2η και 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το 50% του εισοδήματος που αποκτάται από βραχυχρόνια μίσθωση, από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μέχρι τον έλεγχο, που δεν είναι κατώτερο από 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση νέας παράβασης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό των εισπραχθέντων μισθωμάτων που δεν είναι κατώτερο από 40.000 ευρώ.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, προβλέπεται απαλλαγή φόρου εισοδήματος για 3 έτη για ακίνητα που θα ενοικιαστούν και τα οποία είχαν δηλωθεί προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
Οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:
- Κατοικίες έως 120 τ.μ.,
- Συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης, που θα συναφθούν από την 8η Σεπτεμβρίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2025,
- Κατοικίες που τα έτη 2022, 2023 και 2024 (ή το 2025 εάν η μίσθωση καταρτιστεί το εν λόγω έτος) είχαν δηλωθεί ως κενά (έντυπο Ε2) ή δεν είχαν δηλωθεί ως μισθωμένα ακίνητα, ούτε ως κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες των εκμισθωτών, ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητα (έντυπα Ε1 και Ε2), ή είχαν διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση με δηλωμένες συναφθείσες βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Φορολογική Διοίκηση.
Μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, πέραν από την αύξηση -από το 10% στο 20%- της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται μια σειρά ακόμη από παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από 500.000 ευρώ και άνω.
- Υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων για φυσικές καταστροφές με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία τους.
- Θεσπίζεται τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση σε τουριστικά καταλύματα ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο ως εξής:
Για ξενοδοχεία:
– 1-2 αστέρων, 2 ευρώ,
– 3 αστέρων, 5 ευρώ,
– 4 αστέρων, 10 ευρώ,
– 5 αστέρων, 15 ευρώ,
– σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, 2 ευρώ,
– σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, 8 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 15 ευρώ,
– σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), 15 ευρώ,
– σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 8 ευρώ, εάν η επιφάνειά τους είναι μικρότερη των 80 τ.μ. και 15 ευρώ αν είναι άνω των 80 τ.μ..
Για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου το τέλος ανθεκτικότητας διαμορφώνεται ως εξής:
Για ξενοδοχεία:
– 1-2 αστέρων, 0,5 ευρώ,
– 3 αστέρων, 1,5 ευρώ,
– 4 αστέρων, 3 ευρώ,
– 5 αστέρων, 4 ευρώ,
– σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα, 0,5 ευρώ,
– σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, 2 ευρώ. Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας 4 ευρώ,
– σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), 4 ευρώ,
– σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 2 ευρώ, εάν η επιφάνειά τους είναι μικρότερη των 80 τ.μ. και 4 ευρώ αν είναι άνω των 80 τ.μ..
Τα έσοδα από την επιβολή του τέλους χρησιμοποιούνται, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και δαπάνες βελτίωσης των υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Επιβολή υπέρ του Δημοσίου τέλους κρουαζιέρας
Το τέλος αφορά κατά βάση τους ξένους επισκέπτες και επιβάλλεται ανά αποβιβαζόμενο σε λιμάνι της χώρας επιβάτη κρουαζιερόπλοιου και διαμορφώνεται από 1 έως 20 ευρώ, αναλόγως του λιμένος και της χρονικής περιόδου. Τα εισπραττόμενα έσοδα θα διατίθενται στους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι λιμένες και στα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και τη βελτίωση υποδομών καθώς και την ενίσχυση του τουρισμού.
Εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Φορολογικό νομοσχέδιο
. 0
Source: money-tourism.gr