της Εύας Οικονομάκη
Προς νέο ρεκόρ βαδίζει η Fraport Greece, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος), καταγράφοντας το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 34,34 εκατ. ταξιδιώτες και άνοδο 6,2% σε ετήσια βάση.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η διεθνής επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στο συν 6,2%, με την κίνηση εσωτερικού να σημειώνει κατά τι καλύτερες ποσοστιαίες επιδόσεις στο συν 6,5%.
Ως προς τις πτήσεις, ο αριθμός του το 10μηνο κατέγραψε άνοδο 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με εκείνες του εσωτερικού δικτύου να παραπέμπουν σε αύξηση 5,2% και αυτές του διεθνούς δικτύου να βρίσκονται στο συν 3,8%.
Η εικόνα τον Οκτώβριο
Σε μηνιαία βάση τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece κατέγραψαν 3,37 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 9,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η κίνηση εξωτερικού σημείωσε άνοδο 9,8%, με την κίνηση εσωτερικού να διαμορφώνεται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, στο 7%.
Παρόμοια ήταν και η εικόνα των πτήσεων, με τον Οκτώβριο να κλείνει καταγράφοντας αύξηση 7,6% και τη διεθνή κίνηση να δίνει το τέμπο στο 7,8% έναντι 7,3% σε ό,τι αφορά την κίνηση εσωτερικού.
Η Μύκονος και η Σαντορίνη
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το αεροδρόμιο της Μυκόνου συνέχισε την πτωτική πορεία του και τον Οκτώβριο με απώλειες 9,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα του 10μήνου έκλεισαν στο μείον 2,8% σε ετήσια βάση.
Αντίθετα, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 4,7% σε σχέση με πέρυσι. Σε θετικό έδαφος, στο συν 3,6%, διαμορφώθηκε και η επιβατική κίνηση του 10μήνου, καλύπτοντας τις απώλειες προηγούμενων μηνών.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Ως προς τις επιδόσεις των υπόλοιπων αεροδρομίων από τα 14 που διαχειρίζεται η Fraport Greece, τα καλύτερα νούμερα σε επίπεδο ποσοστιαίας μεταβολής κατέγραψαν τον Οκτώβριο η Σκιάθος (64,7%), η Σάμος (15,9%), η Ρόδος (15,3%) και η Ζάκυνθος (14,9%). Αρνητικό πρόσημο εκτός από τη Μύκονο σημείωσαν Κεφαλονιά (-0,7%) και Άκτιο (-7,2%).
Ως προς τον όγκο των επιβατών, η Ρόδος με 792 χιλιάδες βρέθηκε στην πρώτη θέση, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 689 χιλιάδες και τα Χανιά να έπονται στις 397 χιλιάδες.
Σε επίπεδο 10μήνου τα καλύτερα αποτελέσματα από άποψη όγκου επιβατών σημείωσε και πάλι η Ρόδος με 6,7 εκατ. ταξιδιώτες και από κοντά ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 6,3 εκατ. επιβάτες.
Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές, αυτές καταγράφηκαν από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης (15,1%) και της Ρόδου (12,8%), με τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Καβάλας να είναι τα μοναδικά με υστέρηση.
Οι δεξαμενές τουριστών
Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επιβατών, το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε σταθερά τα πρωτεία, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην τρίτη θέση (σ.σ.: τη δεύτερη κατέλαβε η Ελλάδα). Την πεντάδα συμπλήρωσαν Πολωνία και Ολλανδία.
Source: tourismtoday.gr