Το Metaxa Hospitality Group γίνεται ο πρώτος ελληνικός όμιλος φιλοξενίας με πιστοποίηση O.R.A., ενισχύοντας βιώσιμη ανάπτυξη και αναγεννητική γεωργία.
Το Metaxa Hospitality Group αναγνωρίστηκε από τον Οργανισμό ΔΗΩ ως ο πρώτος όμιλος στην Ελλάδα με βιολογικές-αναγεννητικές ξενοδοχειακές γαίες πιστοποιημένες κατά το διεθνές Πρότυπο O.R.A. (Organic-Regenerative Agriculture). Η διάκριση αυτή σηματοδοτεί την εφαρμογή της αναγεννητικής γεωργίας στον τουρισμό και εδραιώνει τον όμιλο στην αιχμή των πρακτικών ESG και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο ΔΗΩ, επίσημος εθνικός φορέας ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας, προχώρησε σε εκτεταμένους ελέγχους και επιβεβαίωσε ότι οι καλλιεργητικές εκτάσεις των ξενοδοχείων του ομίλου πληρούν τα κριτήρια του εξειδικευμένου προτύπου. Από το 2011, το Metaxa Hospitality Group εφαρμόζει πρακτικές βιολογικής-αναγεννητικής γεωργίας στους κήπους των μονάδων του σε Κρήτη και Σαντορίνη. Σήμερα, 75 είδη φρούτων, λαχανικών και βοτάνων καλλιεργούνται με αποκλειστικά οργανικά σκευάσματα, ενώ η παραγωγή το 2024 ανήλθε σε 6,8 τόνους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε τοπικές ποικιλίες και εποχικές καλλιέργειες, που απαιτούν λιγότερους φυσικούς πόρους και ευθυγραμμίζονται με τους φυσικούς κύκλους.
Η πρωτοβουλία “Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία” έχει διπλή διάσταση: τα προϊόντα χρησιμοποιούνται απευθείας στη γαστρονομική εμπειρία των επισκεπτών, ενώ παράλληλα προστατεύεται η γονιμότητα της γης. Ο όμιλος εφαρμόζει αναγεννητικές πρακτικές διαχείρισης τοπίου σε περίπου 2.000 στρέμματα, μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις στην Ευρώπη με τέτοιες πιστοποιήσεις.
Η στρατηγική δεν περιορίζεται στις δικές του εγκαταστάσεις. Μέσα από το πρόγραμμα “Αναγεννητική Γεωργία για το Οροπέδιο Λασιθίου”, το Metaxa Hospitality Group εκπαιδεύει τοπικούς παραγωγούς σε συνεργασία με γεωπόνους. Μέχρι στιγμής, 40 στρέμματα έχουν επανέλθει σε αναγεννητική καλλιέργεια, ενώ 50 τόνοι προϊόντων έχουν διοχετευθεί στην τροφοδοσία του Ομίλου, δημιουργώντας νέες αλυσίδες αξίας στην τοπική κοινωνία.
“Η πρωτοποριακή πιστοποίηση με το Πρότυπο O.R.A., στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ομίλου, επιβραβεύει την πάγια δέσμευσή μας για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, τη συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ανάπτυξη ενός ανθεκτικού, αναγεννητικού και φιλικού προς το περιβάλλον διατροφικού συστήματος, με έμφαση στην υγεία του εδάφους. Παρέχοντας πάντοτε αυθεντικές εμπειρίες φιλοξενίας, ενσωματώνουμε σταδιακά την αναγεννητική παραγωγή τροφίμων στη γαστρονομία, προσφέροντας αγνές, τοπικές γεύσεις στους επισκέπτες μας. Παράλληλα, μέσα από τη λειτουργία μας επιδιώκουμε να δημιουργούμε νέες αλυσίδες αξίας, με μακροπρόθεσμα οφέλη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία”, αναφέρει ο κ. Ανδρέας Μεταξάς, διευθύνων σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group.
“Το Metaxa Hospitality Group επιτυγχάνει την πρώτη ολιστική εφαρμογή του Προτύπου O.R.A. στον ελληνικό τουριστικό τομέα, καθώς καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής και λειτουργικής αλυσίδας — από τη γη και τον παραγωγό, μέχρι τον φιλοξενούμενο και το ξενοδοχείο. Συγχαίρουμε θερμά τον Όμιλο για την επιλογή του να επενδύσει σε βάθος στην ποιοτική αναβάθμιση της γης και της φιλοξενίας, και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην προώθηση προτύπων με πραγματικό αντίκτυπο στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και στην κοινωνία”, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού ΔΗΩ.
Το Πρότυπο O.R.A. ξεπερνά τα συμβατικά βιολογικά πρότυπα, ενσωματώνοντας δείκτες ESG και πέντε βασικές αρχές της αναγεννητικής γεωργίας: κάλυψη και ελαχιστοποίηση διατάραξης του εδάφους, εναλλαγή καλλιεργειών, διατήρηση ζωντανού ριζικού συστήματος και ενσωμάτωση ζωικής παραγωγής.
Η πρωτοβουλία αυτή τοποθετεί το Metaxa Hospitality Group στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης φιλοξενίας, με το περιβάλλον, τους επισκέπτες και τις τοπικές κοινωνίες να αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής του.
Ο Γιώργος είναι υπεύθυνος ύλης, δημιουργός περιεχομένου και social media manager στο δίκτυο των ηλεκτρονικών εφημερίδων TravelDailyNews.
Παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Source: traveldailynews.gr