Η δράση Taste Xanthi προβάλλει τον γαστρονομικό πλούτο και τις πολιτιστικές παραδόσεις της Ξάνθης σε ελληνικό και διεθνές κοινό.
Με στόχο την προβολή της μακραίωνης γαστρονομικής παράδοσης και του πλούσιου πολιτισμικού αποθέματος της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής, διοργανώθηκε την Παρασκευή 30 Μαΐου η δράση “Γεύση Ξάνθης – Taste Xanthi” από τον Δήμο Ξάνθης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και τοπικούς φορείς.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η πρόεδρος του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου, καθώς η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν υπό την αιγίδα του οργανισμού, ώστε να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος της γαστρονομίας στην πολιτιστική προώθηση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Το Taste Xanthi έλαβε χώρα στη δημοτική αγορά της πόλης και είχε στο επίκεντρό της τον καβουρμά, ένα παραδοσιακό προϊόν με βαθιές ρίζες στον τοπικό πολιτισμό που αποτέλεσε τη βάση για τρία πιάτα τα οποία μαγείρεψε ο Θρακιώτης σεφ, κ. Βαγγέλης Δρίσκας, με τη σύμπραξη σπουδαστών μαγειρικής σχολής. Συνολικά, ετοιμάστηκαν 1.500 μερίδες που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες, ενώ στον ίδιο χώρο λειτούργησε παράλληλα και έκθεση προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς.
Φιλοδοξία των διοργανωτών ήταν να καταστήσουν τη συγκεκριμένη δράση έναν δυναμικό ετήσιο θεσμό, που θα συμβάλλει τόσο στη συστηματική ανάδειξη στο ελληνικό και διεθνές κοινό του γαστρονομικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, όσο και στην ένταξή της στο χάρτη των γαστρονομικών προορισμών της χώρας.
Ά. Γκερέκου: “Εμπνευσμένη πρωτοβουλία και ζωντανή γιορτή γεύσεων”
Με αφορμή την παρουσία της στο Taste Xanthi, η κα Γκερέκου σε δήλωσή της το χαρακτήρισε ως “μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία και ζωντανή γιορτή γεύσεων, χρωμάτων και πολιτισμού με πρωταγωνιστές τα κορυφαία τοπικά προϊόντα της περιοχής και τους ανθρώπους που με τόσο μόχθο τα παράγουν”. Η πρόεδρος του ΕΟΤ σημείωσε ότι “το ξανθιώτικο τραπέζι, αλλά και ολόκληρη η Θράκη, είναι ένα μοναδικό σημείο συνάντησης, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών” και κατέληξε αναφέροντας: “Για τον ΕΟΤ και εμένα προσωπικά, η οργανική σύζευξη της Οικονομίας της Φιλοξενίας με τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα και τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα αποτελεί αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη για τη δημιουργία ισχυρών τοπικών προορισμών μα πάνω από όλα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και των ανθρώπων τους”.
Κατά την παραμονή της στην Ξάνθη, η πρόεδρος του ΕΟΤ είχε εξάλλου επαφές με εκπροσώπους τοπικών φορέων και ξεναγήθηκε σε σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής, ενώ την Κυριακή 1 Ιουνίου επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την Καβάλα και τη Θάσο.
Ο Γιώργος είναι υπεύθυνος ύλης, δημιουργός περιεχομένου και social media manager στο δίκτυο των ηλεκτρονικών εφημερίδων TravelDailyNews.
Παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Source: traveldailynews.gr