Συγκρατημένη αισιοδοξία αποπνέουν τα μηνύματα από την εφετινή διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου για τον προορισμό της Χαλκιδικής το 2025.
Μέχρι στιγμής η ζήτηση για τον προορισμό παρουσιάζει μείωση της τάξης του 5-7% όσον αφορά το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τη Γερμανική αγορά, η οποία οφείλεται στον έντονο εσωτερικό ανταγωνισμό, καθώς και στην ανασφάλεια των Ευρωπαίων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο Tornos News, στο πλαίσιο της έκθεσης ΙΤΒ. Πάντως, συνολικά η Χαλκιδική αναμένεται να κινηθεί και φέτος στα επίπεδα του 2024, υπογράμμισε.
Παράλληλα, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των στελεχών του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής με εκπροσώπους της Jet2 και TUI στο πλαίσιο της ΙΤΒ, καταγράφηκε θετική πορεία των προκρατήσεων στην αγγλική αγορά, με την Jet2 να συνεχίζει να έχει διψήφιο ποσοστό αύξησης σε σχέση με πέρσι ενώ αύξηση σημειώνει και η TUΙ. Επίσης θετική δυναμική παρουσιάζουν και οι υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού.
Βρισκόμαστε, τόνισε ο κ. Τάσιος, σε μια μεταβατική περίοδο Μαρτίου – Απριλίου για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία του προορισμού -κυρίως τιμολογιακά- σε σύγκριση με το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Ιόνια νησιά όπου παρατηρούνται μόνο ανοδικές τάσεις.
Οι βασικές αγορές για τη Χαλκιδική το 2025
Βασικές αγορές για τη Χαλκιδική παραμένουν η Γερμανία, η Αγγλία και οι Κάτω Χώρες. Η Ιταλία σημειώνει σημαντική άνοδο εξαιτίας της προσθήκης πτήσεων της Aegean και της easyjet, ενώ και από την Πολωνική αγορά υπάρχουν αρκετά συμβόλαια με ξενοδοχεία για 150 ημέρες μέσω charter, και σαφέστατα σημαντική είναι η παρουσία και των Βαλκανικών αγορών, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Εξέφρασε δε την ανησυχία του για «ένα λειτουργικό κόστος που έχει ξεφύγει και [που] θα αποτελέσει το στοίχημα για τον Ελληνικό τουρισμό ευρύτερα, στον ανταγωνισμό», ενώ άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση στην Χαλκιδική είναι και η ιδιαιτερότητά της να υποδέχεται και οδικούς τουρίστες για περίπου 110 ημέρες το χρόνο.
Ανάγκη για περισσότερες ποιοτικές κλίνες
Ένα από τα ζητήματα που αναδύονται, όπως υπογράμμισε ο κ. Τάσιος, είναι ότι «χρειαζόμαστε κι άλλες ποιοτικές κλίνες οι οποίες θα δώσουν μια διαφοροποίηση στο προϊόν της Χαλκιδικής για 6 μήνες, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και νέες πτήσεις».
Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί η εισροή περισσότερων εθνικοτήτων, οι οποίες όμως επιθυμούν να βρίσκουν σταθερά ανοικτά κρεβάτια για open sales 6 μήνες το χρόνο, που λόγω της Βαλκανικής αγοράς δεν προσφέρεται σταθερά, τόνισε.
Επιπλέον, στον προορισμό λειτουργούν επισήμως 50.000 κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκ των οποίων μόλις το 10% βρίσκονται στην αγορά των αεροπορικών συνδέσεων και με το υπόλοιπο να απευθύνεται κυρίως στον οδικό τουρισμό, δηλαδή σε επισκέπτες από τα Βαλκάνια που φτάνουν με αυτοκίνητο. «Αν είχαμε αυτές, θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο αισιόδοξοι», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.
Αυτή τη στιγμή, η Χαλκιδική διαθέτει 49.500 ξενοδοχειακές κλίνες, 50.000 κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης που αναπτύχθηκαν την τελευταία 6ετία και 40.000 κλίνες ενοικιαζόμενων δωματίων. «Ξενοδοχεία ναι μεν υπάρχουν, αλλά κάπου έχει υπερκορεστεί το ζήτημα, τόσο χωροταξικά όσο και επί της ουσίας, σε πελάτες όσον αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης.
Αναφορικά με τα νέα τέλη στη διαμονή, τα οποία επιβαρύνουν τους επισκέπτες, μέχρι στιγμής υπάρχει μια αντίδραση στην αγορά η οποία δεν επηρεάζει τις προσδοκώμενες αφίξεις, ανέφερε ο κ. Τάσιος. «Ζητούμενο για την επόμενη ημέρα», είπε, «είναι να έχουμε από τη κυβέρνηση ενημέρωση με απτά νούμερα και τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με το που θα κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά».
Σύμπραξη οργανισμών Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
Η Χαλκιδική συμμετείχε φέτος στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου σε κοινό περίπτερο με τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, «σε μια σύμπραξη όπου διαμοιράζουμε από τη μία το κόστος και, επειδή μοιραζόμαστε επί της ουσίας το ίδιο αεροδρόμιο, συμμετέχουμε από κοινού σε εκθέσεις στα Βαλκάνια, το Μόναχο, την Ουτρέχτη, και τωρα την ΙΤΒ, με αυτόνομη παρουσία και όπου αλλού δεν υπάρχει εθνική συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Τάσιος.
Στόχος είναι η από κοινού προώθηση του αεροδρομίου αλλά και η προώθηση για κάθε προορισμό ξεχωριστά με βάση τις ιδιαιτερότητές του, καθώς η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι πρώτη σε αφίξεις στη Β. Ελλάδα και μέσα στην πρώτη τριάδα των αφίξεων πανελλαδικά.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια πολλών ετών. Τοποθετούμε το κοινό καλό του προορισμού πάνω απ’ όλα και θεωρώ ότι η παρουσία μας εδώ έχει κάνει τη διαφορά ως προϊόν μιας σημαντικής σύμπραξης», δήλωσε.
Τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν πάνω από 80 ραντεβού κατά τη διάρκεια της έκθεσης ΙΤΒ. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η συνεργασία του ΤΟΧ με την HolidayCheck σε επίπεδο συνδιαφήμισης στη Γερμανική αγορά στοχεύοντας στην ενίσχυση της προβολής της Χαλκιδικής στο γερμανόφωνο κοινό.
Source: tornosnews.gr
