Τη δική τους “ψήφο εμπιστοσύνης” εξακολουθούν να δίνουν και το φθινόπωρο εφέτος οι διεθνείς ταξιδιώτες στην Ελλάδα, με τη ζήτηση για διακοπές στη χώρα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, εδραιώνοντας, κατά κάποιον τρόπο, την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του Airdata Tracker, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις τον φετινό Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 4,3 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 7,4%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Εξίσου καλή, δεδομένου και του μήνα, είναι η εικόνα του Οκτωβρίου, με τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις να “αγγίζουν” τα 3 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 6,8%, σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για το φθινοπωρινό δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2024 υπερβαίνει τα 7,2 εκατομμύρια.
Χαρακτηριστικό της ευνοϊκής, όπως όλα δείχνουν, φθινοπωρινής περιόδου του 2024 για τον ελληνικό τουρισμό είναι ότι ο Σεπτέμβριος διατηρεί αξιόλογο μερίδιο από τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων της καλοκαιρινής περιόδου (Μάρτιος – Οκτώβριος), που ανέρχεται στο 16%, με το υψηλότερο μερίδιο να προσελκύει ο Αύγουστος (19%) και το δεύτερο υψηλότερο ο Ιούλιος (18,8%), όπως, άλλωστε, είναι αναμενόμενο.
Ο μεγαλύτερος όγκος σε προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2024, καταγράφεται από το Ην. Βασίλειο, με περισσότερες από 1,5 εκατ. αεροπορικές θέσεις.
Στις βασικές “πηγές” εισερχόμενου τουρισμού στη χώρας μας ακολουθεί η Γερμανία, με περισσότερες από 1,5 εκατ. αεροπορικές θέσεις την εξεταζόμενη περίοδο. Ενώ στην τρίτη θέση συναντάται η ιταλική αγορά με κοντά στις 530.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.
Την πρώτη πεντάδα στην κατάταξη με τις “δεξαμενές” εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα συμπληρώνουν η Γαλλία και η Ολλανδία, με κοντά στις 420.000 και πάνω από 277.000 αεροπορικές θέσεις, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, όσον αφορά τους προορισμούς, διψήφιο ποσοστό αύξησης 14,4% και 5,1% καταγράφει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών τον Σεπτέμβριο (πάνω από 1,3 εκατ. αεροπορικές θέσεις) και τον Οκτώβριο (πάνω από 1 εκατ.), έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2023.
Στους “κερδισμένους” περιλαμβάνονται, επίσης, το Ηράκλειο της Κρήτης, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κως, τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη, η Σκιάθος, ενώ η Μύκονος συνεχίζει να αποτελεί “παραφωνία”, καταγράφοντας τον Σεπτέμβριο εντυπωσιακή πτώση σε διψήφιο ποσοστό 10,2% και ακόμη μεγαλύτερη πτώση 24,8% τον Οκτώβριο, έναντι των αντίστοιχων περυσινών μηνών.
. 2
Source: money-tourism.gr