Από 25 έως 28 Σεπτεμβρίου ο Πειραιάς φιλοξενεί το Piraeus Taste Festival, συνδυάζοντας θαλασσινή γαστρονομία, πολιτισμό και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2025 το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ “Piraeus Taste Festival, Sea Food and More”, που έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός για τη θαλασσινή γαστρονομία και την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.
Το φεστιβάλ, που εκτείνεται από το Μικρολίμανο έως το Πασαλιμάνι, ενώνει παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις με πολιτιστικά δρώμενα και διεθνείς συμμετοχές, αναδεικνύοντας την αυθεντική ταυτότητα του Πειραιά. Βραβευμένοι σεφ και καταξιωμένοι μάστερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν δημιουργίες που συνδυάζουν την ελληνική παράδοση με τη σύγχρονη γκουρμέ κουζίνα, προσφέροντας στο κοινό αποκλειστικές συνταγές με θαλασσινά και καινοτόμα πιάτα με τοπικά προϊόντα.
Παράλληλα, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Οκτωβρίου, το Πασαλιμάνι φιλοξενεί την έκθεση «Piraeus Taste Fair» με προϊόντα από όλη την Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε επισκέπτες να γνωρίσουν παραγωγούς, να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσίες και να ανακαλύψουν νέες τάσεις της ελληνικής γαστρονομίας.
Το φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αειφορία και στο μήνυμα «Zero Food Waste», προβάλλοντας τον Πειραιά ως βιώσιμη πόλη που συνδυάζει παράδοση, καινοτομία και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε: “Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε και εφέτος το «Piraeus Taste Festival, Sea Food and More», το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός για την πόλη του Πειραιά και σημείο αναφοράς για τη γαστρονομία της Ελλάδας. Από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, η πόλη μας θα πλημμυρίσει με αρώματα και γεύσεις της θάλασσας, προσκαλώντας τους Πειραιώτες αλλά και τους επισκέπτες του Πειραιά να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία γαστρονομίας και πολιτισμού.
Το φεστιβάλ συνδυάζει παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις, live cooking shows, εκθέσεις γαστρονομικών προϊόντων και πολυπολιτιστικά δρώμενα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν τις πιο όμορφες γωνιές του Πειραιά.
Το φεστιβάλ αποτελεί επίσης ένα δυναμικό μέσο προβολής της πόλης μας, αναδεικνύοντας τον Πειραιά ως γαστρονομικό προορισμό με διεθνή χαρακτήρα. Μέσα από τη συμμετοχή κορυφαίων chefs και μάστερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και την παρουσία παραγωγών από όλη τη χώρα, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αυθεντικές γεύσεις, καινοτόμες δημιουργίες και να ζήσει στιγμές που συνδυάζουν γεύση, πολιτισμό και ψυχαγωγία.
Προσκαλώ τους Πειραιώτες και όχι μόνο, να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή γεύσεων και δημιουργίας, να απολαύσουν τη θαλασσινή κουζίνα μας, να ανακαλύψουν νέες εμπειρίες και να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον Πειραιά, την γαστρονομική του ταυτότητα, την παράδοση και τη ζωντάνια του”.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τουρισμού, κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, σημείωσε: “Το γαστρονομικό αποτύπωμα της πόλης μας, είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας και ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία προβολής και ανάδειξης της ταυτότητας του Πειραιά. Μέσα από το “Piraeus Taste Festival” αναδεικνύουμε τον πλούτο της θαλασσινής παράδοσης, τις δημιουργίες κορυφαίων σεφ και ταυτόχρονα τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις που συνθέτουν το μοναδικό αποτύπωμα του Πειραιά. Το γαστρονομικό φεστιβάλ αποτελεί γέφυρα που συνδέει την παράδοση με την καινοτομία, ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία. Καλούμε όλους τους Πειραιώτες και τους επισκέπτες να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή τη μεγάλη γιορτή θαλασσινών γεύσεων, που προβάλλει τον Πειραιά διεθνώς ως μια ζωντανή, βιώσιμη και ανοιχτή πόλη, έτοιμη να προσφέρει εμπειρίες υψηλής ποιότητας σε κάθε επισκέπτη”.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων: από την τελετή έναρξης στο Μικρολίμανο με τον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin σεφ Θάνο Φέσκο, μέχρι live cooking shows στην πλατεία Κοραή, τη “Γιορτή του Σπάρου” στην Πειραϊκή, την “Γιορτή της Τσικουδιάς” στη Μαρίνα Ζέας, πολυεθνικές γευσιγνωσίες και παιδικά εργαστήρια γαστρονομίας.
Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ “Piraeus Taste Festival, Sea Food and More” διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης “Τουριστική Προβολή Δήμου Πειραιά” του Προγράμματος “ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027“από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “Πειραιάς Συν Μονοπρόσωπη Α.Ε.” σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Τουρισμού. Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Προγράμματος “Αττική” 2021-2027 μέσω της Ο.Χ.Ε. του Δήμου Πειραιά. Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν.
Ο Γιώργος είναι υπεύθυνος ύλης, δημιουργός περιεχομένου και social media manager στο δίκτυο των ηλεκτρονικών εφημερίδων TravelDailyNews.
Παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Source: traveldailynews.gr