Δεν υπάρχει άλλη κουζίνα στον κόσμο που να λατρεύεται περισσότερο από αυτής της Ιταλίας. Κι αυτό γιατί υπάρχει αυτό το “κάτι” ακόμα και στις πιο απλές συνταγές της που μας μαγεύει ακόμα και αν δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς είναι! Εδώ συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 10 κορυφαία μυστικά της ιταλικής κουζίνας που πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να φτιάχνετε στο σπίτι σας αυθεντικό ιταλικό λες και σας το έφεραν κατευθείαν από τη Μπολόνια ή τη Νάπολη!
1. Βράστε τα ζυμαρικά σε μπόλικο νερό
Και φυσικά, μην τσιγγουνευτείτε το αλάτι που θα ρίξετε μέσα στο νερό. Κρατήστε το νερό στην άκρη για να “δέσετε” τις σάλτσες σας.
– Advertisement –
2. Η απλότητα είναι το Α και το Ω
Μην προσπαθείτε να κάνετε τα φαγητά σας πιο νόστιμα προσθέτοντας περισσότερα υλικά. Η λιτότητα στα υλικά και την ποσότητα είναι ουσιώδης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μπρουσκέτα, η πίτσα και η πάστα ναπολιτάνα.
3. Διαλέξτε την καλύτερη ποιότητα υλικών ανάλογα με την εποχή
Η ποιότητα είναι το βασικότερο συστατικό της Ιταλικής κουζίνας. Επίσης, τα πιάτα καθορίζονται από την εποχή και το κλίμα κάθε περιοχής. Οι Ιταλοί, ωστόσο, δε θεωρούν τη χρήση της ντομάτας σε κονσέρβα ταμπού όταν η ντομάτα είναι εκτός εποχής. Απλά της δίνουν γεύση με βασιλικό, σωταρισμένο κρεμμύδι κι ελάχιστη ζάχαρη.
4. Βράστε λιγότερο χρόνο τα ζυμαρικά σας
Σύμφωνα με τους Ιταλούς, μην ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά βράστε τα ζυμαρικά σας 3-4 λεπτά λιγότερο. Έτσι γίνονται πιο εύγευστα, υγιεινά και εύπεπτα.
5. Διαλέξτε τα ζυμαρικά ανάλογα με τη σάλτσα και ποτέ το αντίθετο
Σύμφωνα με τους Ιταλούς, τα μακριά ζυμαρικά (π.χ. σπαγγέτι) ταιριάζουν με πιο φίνες και λεπτόρευστες σάλτσες, ενώ τα κοντά με πιο παχιές και με πιο χοντροκομμένα υλικά. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με την ποσότητα της σάλτσας ή του τριμμένου τυριού στα ζυμαρικά.
6. Κρατήστε τα τρίμματα από την παρμεζάνα
Μην πετάτε τα τρίμματα και τα τελευταία κομμάτια της παρμεζάνας ή άλλων τυριών που έχουν απομείνει στη συσκευασία. Αντίθετα, βάλτε τα στην κατάψυξη και χρησιμοποιήστε τα όταν φτιάχνετε σούπες ή σάλτσες για να προσθέσετε νοστιμιά.
7. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να φτιάξετε pasta μόνοι σας
Θέλετε να φάτε φρέσκα ζυμαρικά στο σπίτι; Κανένα πρόβλημα. Οι Ιταλοί θεωρούν αυτονόητο ότι μπορούν να φτιάξουν pasta ανά πάσα στιγμή χωρίς μηχάνημα. Απλά χρησιμοποιήστε αυγά, αλεύρι και τα χέρια σας!
8. Μη ρίχνετε λάδι όταν βράζετε ζυμαρικά
Οι Ιταλοί θεωρούν έγκλημα την προσθήκη ελαιολάδου στο νερό που βράζουμε τα ζυμαρικά. Αντίθετα, αφού βράσουν και στραγγίξουν, προσθέτουν λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
9. Προσθέστε σκόρδο αλλά με μέτρο
Το σκόρδο είναι παρόν σε ένα μεγάλο μέρος συνταγών της Ιταλικής κουζίνας. Ωστόσο, πάντα με μέτρο. Οι Ιταλοί θεωρούν ότι μια μικρή ποσότητα είναι ιδανική. Το σκόρδο συνδυάζεται εξαιρετικά με λεμόνι και αυτά τα 2 μαζί “παντρεύονται” ιδανικά με λευκό κρασί!
10. Χρησιμοποιήστε το σωστό ρύζι στο ριζότο
Για τους Ιταλούς η χρήση του σωστού ρυζιού στην παρασκευή του ριζότο είναι κάτι σαν θρησκευτική τελετουργία. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν λάθος τη χρήση του διαδεδομένου arborio και θεωρούν το vialone nero ως το μόνο κατάλληλο.
Δείτε επίσης
Source: travelstyle.gr