Η Ιερά Μονή Κηπίνας στα Τζουμέρκα των Ιωαννίνων, είναι ένα από εκείνα τα μοναστήρια που θα σε αφήσουν κυριολεκτικά άφωνο με το φυσικό τοπίο που βρίσκονται χτισμένα. Αποτελώντας κομμάτι ενός απότομου κάθετου βράχου, στο εσωτερικό του οποίου και λαξεύτηκε η μονή, το πρώτο πράγμα που θα νιώσεις καθώς σηκώσεις το βλέμμα σου και την αντικρίσεις, δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά το απόλυτο δέος. Πάμε λοιπόν να μάθουμε την μακρά ιστορία που κουβαλά στις πλάτες της, αλλά και να θαυμάσουμε το καθηλωτικό σκηνικό που την περικλείει.
→ Θρησκευτικός τουρισμός: Πέντε μοναστήρια στολίδια της Ορθοδοξίας
Ιερά Μονή Κηπίνας: Ένα μοναστήρι φτιαγμένο από πέτρα
Ιερά μονή Κηπίνας, μια επίσκεψη που μένει αξέχαστη
Με όνομα εμπνευσμένο από τους μικρούς σε μέγεθος κήπους που φρόντιζαν οι μοναχοί στα περίχωρα της, η ιερά μονή Κηπίνας είναι αδιαμφισβήτητα ένα μοναστήρι που η επίσκεψη σου στον ιερό χώρο του, θα σου μείνει αξέχαστη. Ευρισκόμενη πλήρως μέσα σε μια βραχώδη κοιλότητα, ο συνδυασμός της εντυπωσιακής καμπυλωτής κατασκευής της και του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος με την κατάφυτη του βλάστηση, θα σε πλημμυρίσει με ένα πλήθος από εικόνες και συναισθήματα.
Ο δρόμος για να καταφέρεις να την προσεγγίσεις σταματάει να είναι φτιαγμένος από άσφαλτο περίπου στη ρίζα των βράχων. Από κει κι ύστερα θα χρειαστεί να ακολουθήσεις ανηφορίζοντας το δρομάκι που έχει σκαλιστεί στις πέτρες και έχει ως τελικό προορισμό το σημείο εισόδου σου στο μοναστήρι. Η θέα θα σου κόψει για άλλη μια φορά την ανάσα κι αυτήν την φορά στο εγγυώνται τα νερά του Καλαρρύτικου Ποταμού, που θα πετύχεις να διασχίζουν την περιοχή.
Ένα βήμα πριν βρεθείς στο εσωτερικό της μονής, σε περιμένει για να την περάσεις μια ιστορική γέφυρα φτιαγμένη από ξύλο. Στην διάρκεια της τουρκικής κατοχής, η συγκεκριμένη γέφυρα με την πρωτοποριακή μηχανική της, ο μοχλός της δημιουργούσε διάκενο κάποιων μέτρων αφήνοντας ακάλυπτο τον γκρεμό, στάθηκε σωτηρία για τη μονή, η οποία πληττόταν από επιθέσεις ληστών που αναζητούσαν στα μέρη της την λεία τους.
Ιερά Μονή Κηπίνας: Ένα άκρως ασκητικό εσωτερικό
Στο εσωτερικό της ιεράς μονής
Τα ενδότερα της μονής εκπέμπουν μια διάχυτη γαλήνη, που θα την νιώσει στο έπακρον οποίος καταφέρει να την επισκεφτεί. Μικρά δωμάτια γεμάτα με φυσικό φως που εισέρχεται από τα ξύλινα του παράθυρα, χαμηλά κρεβάτια και παραδοσιακά χαλιά της πανέμορφης Ηπείρου δημιουργούν αυτόν τον χώρο που η μοναδική πια λειτουργία του είναι ως αξιοθέατο για τους οδοιπόρους, αφού εγκαταλείφθηκε κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα. Έχε στο νου σου πως σε συγκεκριμένα σημεία η κλίση του βράχου γίνεται τέτοια που θα πρέπει να σκύψεις για να τα περάσεις.
Στον κεντρικό ναό της μονόκλιτης βασιλικής μονής με την βραχώδη στέγη θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις αγιογραφίες τεσσάρων και πλέον αιώνων, με αρκετά του όμως ιερά κειμήλια να έχουν γίνει αντικείμενο κλοπής την δεκαετία του 1970. Κατά την έξοδο σου από το ναό, θα βρεις κρυμμένη την είσοδο για το περίπου τριακοσίων μέτρων σπήλαιο της Κηπίνας, με περιβάλλον γεμάτο από σταλαγμίτες και σταλακτίτες, το οποίο άλλοτε χρησίμευε ως καταφύγιο, στο σήμερα όμως δεν είναι επισκέψιμο.
Η Μονή γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της τον 18ο αιώνα, όπου και επιτελούσε σπουδαίο κοινωνικό έργο, ενώ στα εδάφη της βρισκόταν σε λειτουργία και κρυφό σχολείο κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Μονή Κηπίνας: Η ιστορία της ανέγερσης
Επειδή δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή πίσω από την ιστορία ανέγερσης του μοναστηριού, υφίστανται διαφορετικά σενάρια γύρω από την ίδρυση του. Η πρώτη εκτίμηση, θέλει την αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου μονή να ιδρύεται το 1212 από τον αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο. Αντιπαραβολικά της στέκει ο μύθος, πως η ίδρυση του μοναστηριού χρονολογείται κατά τον 13ο αιώνα όταν μοναχοί της πλησιέστερης μονής Βυλίζας, παρατήρησαν μια λάμψη φωτός το βράδυ. Ακολουθώντας το φως ανακάλυψαν πως η πηγή του οφειλόταν σε μια εικόνα της Παναγίας μέσα στους βράχους, έτσι λοιπόν πήραν την απόφαση να χτίσουν την μονή σε εκείνο το ακριβές σημείο.
Για να ξέρεις: Η μονή τους θερινούς μήνες παραμένει ανοιχτή από το πρωί ως νωρίς το απόγευμα, αν παρόλα αυτά την πετύχεις κλειστή, μπορείς να προμηθευτείς τα κλειδιά της από το καφενείο στο χωριό Καλαρρύτες.
Πώς θα φτάσεις εκεί: Το μοναστήρι της Κηπίνας έχει απόσταση περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων, θα το βρεις στη διαδρομή σου για το χωριό Καλαρρύτες. Να θυμάσαι πως παρότι το τοπίο είναι μαγευτικό, στον δρόμο θα συναντήσεις κάμποσες στροφές.
Η Ιερά Μόνη Κηπίνας είναι σίγουρα μια από τις στάσεις που πρέπει να κανείς αν βρεθείς στα Ιωάννινα, γι αυτό βάλε την από τώρα κιόλας στο επόμενο ταξιδιωτικό σου πρόγραμμα.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Μετέωρα: Ταξίδι στα μοναστήρια ενός ιερού τόπου
Όσιος Εφραίμ: Το μοναστήρι με την περίεργη πύλη που φτιάχτηκε για τις γυναίκες
Παναγία η Πελεκητή: Το μοναστήρι που ξεχωρίζει στο «θρόνο» των Αγράφων
Follow us σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα
Source: exploringgreece.tv