Ντοκιμαντέρ που τιμά το Κελλάρι 10, την ιστορία της ΑCHAIA CLAUSS και τη συμβολή του Περικλή Μπαλτά, Αντιπροέδρου της ACHAIA CLAUSS στην ιστορία του ελληνικού κρασιού, ολοκλήρωσε μετά από δυόμιση χρόνια προετοιμασίας η THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY. Στο ντοκιμαντέρ μιλά επίσης ο οινολόγος της ACHAIA CLAUSS Σωτήρης Καραγιάννης για την ιστορία της Μαυροδάφνης.
Όπως αφηγείται το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ «ΚΕΛΛΑΡΙ 10 | CELLAR 10» η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού ξεκινά το 1861, όταν ο Γουσταύος Κλάους απέκτησε 60 στρέμματα γης στον Ριγανόκαμπο, κοντά στην Πάτρα, και δημιούργησε τη Γκούντλαντ. Τα επόμενα 120 χρόνια, η Ελλάδα αντιμετώπισε πολέμους, κατοχές, προσφυγικά κύματα και έντονη φτώχεια αλλά το οινόκαστρo παραμένει μέχρι και σήμερα ένας πρεσβευτής και πομπός της τέχνης της οινοποιίας.
Για πρώτη φορά, ο φακός της παραγωγής της ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY φέρνει στο φως το θρυλικό Κελλάρι 10, το κελλάρι 9, το βαρελάτικο, το υπόσκαφο παλαίωσης κρασιών, τον αμπελώνα Μαυροδάφνης, το μουσείο της ACHAIA CLAUSS, το καθολικό ναΐσκο της Αγίας Άννας, και το χώρο ταφής του Gustav Clauss.
- Tο κελλάρι υπ’ αριθμόν 10, είναι από τα παλαιότερα κτίσματα της ACHAIA CLAUSS και βρίσκεται περίπου στο κέντρο του οικισμού.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει και αναγνωρίζει τη συνεισφορά του Περικλή Μπαλτά στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της σύγχρονης οινοποιίας της ACHAIA CLAUSS (oral history) όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την Τουρκοκρατία. Με τον εορτασμό του 40ου έτους του στην ΑCHAIA CLAUSS, πρίσμα της αφήγησης του “ΚΕΛΛΑΡΙ 10 | CELLAR 10” είναι πάντα η Γκούντλαντ μέσα από το θησαυροφυλάκιο της σύγχρονης Ελληνικής οινοποιίας το «Κελλάρι 10», της ΑCHAIA CLAUSS στο Ριγόκαμπο Πατρών – όπου βρίσκεται και το πρώτο βαρέλι Μαυροδάφνης χωρητικότητας 4.140 L., του 1873.
Η πρώτη προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη/καλοκαίρι του 2025 στις ιστορικές εγκαταστάσεις της ACHAIA CLAUSS, στον μοναδικό χώρο του οινόκαστρου που συνδυάζει τη μαγεία του ελληνικού κρασιού με την ιστορία και την παράδοση.
Το ντοκιμαντέρ καλύπτει:
- Την πορεία οινοποίησης της Αχάια Clauss από την ίδρυσή της το 1861.
- Τις παραδοσιακές τεχνικές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον τρύγο, και τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της ελληνικής οινοποιίας, καθώς και το έναυσμα του οινοτουρισμού.
- Την προφορική ιστορία της ACHAIA CLAUSS, όπως αποτυπώνεται από τις προσωπικές μαρτυρίες του Περικλή Μπαλτά, ο οποίος από το 1985 αφιερώνει τη ζωή του στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας και του αρχείου της εταιρείας.
Η παραγωγή της ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY
- Διεύθυνση Παραγωγής, Έρευνα & Σκηνοθεσία: Γεωργία Κοτρέτσος
- Παραγωγή, Διευθυντής Φωτογραφίας, Μοντάζ: Στέφανος Κοσμίδης
- Κάμερα 1 & Drone: Πέτρος Κιοσές
- Κάμερα 2: Κωνσταντίνος Οικονόμου
- Κάμερα 3: Στέφανος Κοσμίδης
- Ηχοληψία: Γιώργος Αλέξανδρος Κανελλόπουλος
- Set φωτογράφος: Νίκος Τσακανίκας
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ISBN 978-960-435-850-2
Τίτλος: ΓΚΟΥΝΤΛΑΝΤ, Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού
Συγγραφέας: Μπακουνάκης, Νίκος. Εκδόσεις Πόλις, Αμπελόκηποι. Έτος έκδοσης: 2024
ISBN 978-960-93-2876-0
Τίτλος: Η οινοποιός εταιρεία «ΑΧΑΙΑ» και τα χειροποίητα βαρέλια της
Συγγραφέας: Σταθάκη-Κουμάρη, Ροδούλα. Εκδόσεις: ΑΧΑΙΑ CLAUSS. Έτος έκδοσης: 2011
Τίτλος: Ημερολόγια Αμπελώνων, Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος, 1996
- Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
Source: tornosnews.gr