Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε την εκτιμώμενη ενίσχυση της κερδοφορίας της αεροπορικής βιομηχανίας, προχωρώντας σε αναβάθμιση των προοπτικών της για το 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στην ετήσια γενική συνέλευση της IATA:
- Τα καθαρά κέρδη της αεροπορικής βιομηχανίας αναμένεται να φτάσουν τα 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 (1,2% καθαρό περιθώριο κέρδους) που είναι υπερδιπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψη των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (Δεκέμβριος 2022).
- Τα λειτουργικά κέρδη της αεροπορικής βιομηχανίας αναμένεται να φτάσουν τα 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, πολύ βελτιωμένα σε σχέση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για λειτουργικά κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι επίσης υπερδιπλάσια από τα λειτουργικά κέρδη 10,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμώνται για το 2022.
- Περίπου 4,35 δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν το 2023, το οποίο πλησιάζει τα 4,54 δισεκατομμύρια που πέταξαν το 2019.
- Ο όγκος φορτίου αναμένεται να είναι 57,8 εκατομμύρια τόνοι, ο οποίος έχει υποχωρήσει κάτω από τους 61,5 εκατομμύρια τόνους που μεταφέρθηκαν το 2019 με απότομη επιβράδυνση του όγκου του διεθνούς εμπορίου.
- Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,7% σε ετήσια βάση στα 803 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα έσοδα του κλάδου θα ξεπεράσουν τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2019 (838 δισεκατομμύρια δολάρια). Η αύξηση των δαπανών αναμένεται να συγκρατηθεί σε ετήσια αύξηση 8,1%.
«Η οικονομική απόδοση των αεροπορικών εταιρειών το 2023 ξεπερνά τις προσδοκίες. Η ισχυρότερη κερδοφορία υποστηρίζεται από αρκετές θετικές εξελίξεις. Η Κίνα ήρε τους περιορισμούς για τον COVID-19 νωρίτερα μέσα στο έτος από ό,τι αναμενόταν. Τα έσοδα από φορτία παραμένουν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, παρόλο που ο όγκος υπολείπεται. Και, από την πλευρά του κόστους, υπάρχει κάποια “ανακούφιση”, καθώς οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών, αν και εξακολουθούν να είναι υψηλές, έχουν μετριαστεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA.
Η επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία, ακόμη και με περιθώριο καθαρού κέρδους 1,2%, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Πρώτον, επιτεύχθηκε σε μια περίοδο σημαντικών οικονομικών αβεβαιοτήτων. Και δεύτερον, ακολουθεί τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία της αεροπορίας (183,3 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρών ζημιών για την περίοδο 2020-2022 (συμπεριλαμβανομένου) με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους -11,3% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου). Να σημειωθεί ότι η αεροπορική βιομηχανία εισήλθε στην κρίση του COVID-19 στο τέλος ενός ιστορικού σερί κερδών που σημείωνε μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 4,2% για την περίοδο 2015-2019.
«Οι οικονομικές αβεβαιότητες δεν έχουν αμβλύνει την επιθυμία για ταξίδια, ακόμη και όταν οι τιμές των εισιτηρίων απορρόφησαν αυξημένα κόστη καυσίμων. Μετά από μεγάλες απώλειες από τον COVID-19, ακόμη και ένα καθαρό περιθώριο κέρδους 1,2% είναι κάτι που αξίζει να γιορτάσουμε! Αλλά με τις αεροπορικές εταιρείες να βγάζουν μόλις 2,25 $ ανά επιβάτη κατά μέσο όρο, η επισκευή των κατεστραμμένων ισολογισμών και η παροχή βιώσιμων αποδόσεων των κεφαλαίων στους επενδυτές θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για πολλές αεροπορικές εταιρείες», δήλωσε ο Walsh.
Οι βασικοί δείκτες
Πιο αναλυτικά, τα έσοδα αυξάνονται (9,7%) ταχύτερα από τα έξοδα (8,1%), ενισχύοντας την κερδοφορία.
Έσοδα : Τα έσοδα της βιομηχανίας αναμένεται να φτάσουν τα 803 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 (+9,7% το 2022 και -4,1% το 2019). Ένα σύνολο 34,4 εκατομμυρίων πτήσεων αναμένεται να είναι διαθέσιμο το 2023 (+24,4% το 2022, -11,5% το 2019).
- Τα έσοδα από επιβάτες αναμένεται να φτάσουν τα 546 δισεκατομμύρια δολάρια (+27% το 2022, -10% το 2019). Με τους περιορισμούς του COVID-19 να έχουν πλέον καταργηθεί σε όλες τις μεγάλες αγορές, ο κλάδος αναμένεται να φτάσει το 87,8% των επιπέδων εσόδων επιβατών χιλιομέτρων (RPK) το 2019 για το έτος με ενίσχυση της επιβατικής κίνησης καθώς προχωρά το έτος. Η υψηλή ζήτηση για ταξίδια σε πολλές αγορές διατηρεί ισχυρές τις αποδόσεις με μέτρια πτώση 1,1% που αναμένεται το 2023 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022 (μετά από αυξήσεις 9,8% το 2022 και 3,7% το 2021).
Τα επίπεδα απόδοσης είναι υψηλά με αναμενόμενο μέσο συντελεστή φορτίου επιβατών 80,9% για το 2023. Αυτό είναι πολύ κοντά στην επίδοση ρεκόρ του 2019 του 82,6%.
Τα στοιχεία δημοσκόπησης επιβατών της IATA τον Μάιο του 2023 υποστηρίζουν την αισιόδοξη προοπτική, με το 41% των ταξιδιωτών να δηλώνει ότι αναμένει να ταξιδέψει περισσότερο τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το 49% να αναμένει να πραγματοποιήσει το ίδιο επίπεδο ταξιδιών. Επιπλέον, το 77% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ταξίδευε ήδη τόσο πολύ ή περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία.
- Τα έσοδα από φορτίο-cargo αναμένεται να είναι 142,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και μειώνεται απότομα από 210 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και 207 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, είναι πολύ πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2019. Οι αποδόσεις θα επηρεαστούν αρνητικά από δύο παράγοντες: (1) την αύξηση της χωρητικότητας επιβατών που αυξάνει αυτόματα τη διαθέσιμη χωρητικότητα για φορτίο και (2) οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο των οικονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι αποδόσεις αναμένεται να διορθωθούν με πτώση 28,6% φέτος, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές από όλες τις ιστορικές συγκρίσεις. Σημειώνεται ότι αυξήσεις αποδόσεων κατά 54,7% καταγράφηκαν το 2020, 25,9% το 2021 και 7,4% το 2022.
Τα έξοδα αναμένεται να αυξηθούν στα 781 δισεκατομμύρια δολάρια (+8,1% το 2022 και -1,8% το 2019).
- Το κόστος των καυσίμων αεροσκαφών αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 98,5 $/βαρέλι το 2023 για συνολικό λογαριασμό καυσίμων 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι χαμηλότερο από τα 111,9 $ / βαρέλι που αναμενόταν προηγουμένως (Δεκέμβριος 2022) και το μέσο κόστος των 135,6 $ το 2022.
Οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου ήταν υπερβολικές για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς το spread (το ασφάλιστρο που καταβλήθηκε για τη διύλιση του αργού πετρελαίου σε καύσιμα αεριωθουμένων) ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 34% για το 2022 — σημαντικά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ως αποτέλεσμα, τα καύσιμα ήταν υπεύθυνα για σχεδόν το 30% των συνολικών δαπανών. Τους τελευταίους μήνες, η διαφορά κρακ μειώθηκε και η μέση διάδοση κρακ ολόκληρου του έτους αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 23%, το οποίο ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τον ιστορικό μέσο ρυθμό. Το κόστος των καυσίμων θα αντιπροσωπεύει το 28% της μέσης δομής κόστους, το οποίο εξακολουθεί να είναι πάνω από το 24% του 2019.
- Οι δαπάνες εκτός καυσίμων έχουν ελεγχθεί καλά από τις αεροπορικές εταιρείες παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.
Κίνδυνοι
Το οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον παρουσιάζει αρκετούς κινδύνους για τις προοπτικές. Με λειτουργικά κέρδη μόλις 22,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,8%) να κυμαίνεται μεταξύ 803 δισεκατομμυρίων δολαρίων εσόδων και 781 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξοδα, η κερδοφορία του κλάδου είναι εύθραυστη και θα μπορούσε να επηρεαστεί (θετικά ή αρνητικά) από διάφορους παράγοντες.
Ειδικότερα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:
- Τα μέτρα καταπολέμησης του πληθωρισμού ωριμάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικές αγορές. Οι κεντρικές τράπεζες βαθμονομούν τα βέλτιστα επίπεδα για τα επιτόκια ώστε να έχουν μέγιστο αποτέλεσμα καταπολέμησης στον πληθωρισμό, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση. Μια πρόωρη ή χαμηλότερη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να τονώσει τις αγορές για μια ισχυρότερη προοπτική στο τέλος του έτους. Ομοίως, ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει. Εάν η ύφεση οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας, οι προοπτικές του κλάδου θα μπορούσαν να αλλάξουν αρνητικά.
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία για τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες. Μια απρόβλεπτη επί του παρόντος ειρήνη θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα για βελτιώσεις του κόστους με χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και αποτελεσματικότητα από την άρση ή τη χαλάρωση των περιορισμών στον εναέριο χώρο. Μια κλιμάκωση, ωστόσο, πιθανότατα θα είχε αρνητικές προοπτικές για την παγκόσμια αεροπορία. Ήδη ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις επιβαρύνουν το διεθνές εμπόριο και οποιαδήποτε κλιμάκωση τέτοιων εντάσεων αντιπροσωπεύει αρνητικό κίνδυνο για τις προοπτικές του κλάδου.
- Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις επιχειρήσεις. Οι αλυσίδες εφοδιασμού μετατοπίζονται για να καλύψουν τα κενά στην ανθεκτικότητα που προκαλούνται από τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια του COVID-19. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επηρεαστεί άμεσα από ρήξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού εξαρτημάτων αεροσκαφών, τις οποίες οι κατασκευαστές αεροσκαφών και κινητήρων δεν κατάφεραν να επιλύσουν. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την παράδοση νέων αεροσκαφών και την ικανότητα των αεροπορικών εταιρειών να συντηρούν και να αναπτύσσουν υπάρχοντες στόλους.
- Οι ρυθμιστικές επιβαρύνσεις κόστους κινδυνεύουν να αυξηθούν από τις ολοένα και πιο παρεμβατικές ρυθμιστικές αρχές.
Οι επιδόσεις ανά Ήπειρο
Ενώ η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία αναμένεται να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2023, οι οικονομικές επιδόσεις σε όλες τις περιοχές παραμένουν διαφορετικές. Τα θετικά νέα είναι ότι τα οικονομικά στοιχεία του κλάδου βελτιώνονται σε όλες τις περιοχές από τα βάθη που σχετίζονται με τον COVID του 2020, αν και δεν αναμένεται όλες οι περιοχές να αποφέρουν κέρδη φέτος.
Μεταφορείς της Βόρειας Αμερικής
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2023 (ΣΤ)
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2022 (Ε)
ΖΗΤΗΣΗ (RPK)
VS 2022
ΖΗΤΗΣΗ (RPK) ΕΝΑΝΤΙ 2019
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
ΕΝΑΝΤΙ 2022
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
VS 2019
$11,5 δις
$9,1 δισ
Η Βόρεια Αμερική παραμένει η περιοχή που ξεχωρίζει όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις. Οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν σταθερές, παρά τις πιέσεις ως προς το κόστος ζωής, και η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια παραμένει ισχυρή. Η ζήτηση επιβατών αεροπορικών μεταφορών προβλέπεται να υπερβεί το επίπεδο πριν από τον COVID (2019) φέτος.
Ευρωπαϊκοί Μεταφορείς
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2023 (ΣΤ)
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2022 (Ε)
ΖΗΤΗΣΗ (RPK)
VS 2022
ΖΗΤΗΣΗ (RPK) ΕΝΑΝΤΙ 2019
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
ΕΝΑΝΤΙ 2022
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
VS 2019
$5,1 δισ
$4,1 δισ
Παρά τους διάφορους περιορισμούς παραγωγικής ικανότητας που αντιμετώπισαν τη θερινή περίοδο, οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς μπόρεσαν να επιστρέψουν στα κέρδη το 2022. Αυτή η κερδοφορία θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2023. Οι βασικοί περιφερειακοί κίνδυνοι σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εργασιακή αναταραχή και τις ανησυχίες για την οικονομική απόδοση σε ορισμένες βασικές χώρες.
Μεταφορείς Ασίας-Ειρηνικού
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2023 (ΣΤ)
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2022 (Ε)
ΖΗΤΗΣΗ (RPK)
VS 2022
ΖΗΤΗΣΗ (RPK) ΕΝΑΝΤΙ 2019
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
ΕΝΑΝΤΙ 2022
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
VS 2019
-13,5 δισ. $
Τώρα που όλες οι οικονομίες της περιοχής έχουν άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω COVID, η ανάκαμψη του κλάδου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η απότομη αύξηση τόσο του όγκου επιβατών όσο και της χωρητικότητας αναμένεται να αντικατοπτριστεί σε σημαντική βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 και σε μείωση της διαφοράς σε άλλες περιοχές.
Μεταφορείς Μέσης Ανατολής
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2023 (ΣΤ)
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2022 (Ε)
ΖΗΤΗΣΗ (RPK)
VS 2022
ΖΗΤΗΣΗ (RPK) ΕΝΑΝΤΙ 2019
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
ΕΝΑΝΤΙ 2022
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
VS 2019
$2,0 δις
$1,4 δις
Η επιστροφή της περιοχής στην κερδοφορία το 2022 υποστηρίχθηκε από μια σημαντική αύξηση του συντελεστή επιβατών κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των άλλων περιοχών. Ταυτόχρονα, οι αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής ανακατασκευάζουν γρήγορα τα διεθνή τους δίκτυα και τον Μάρτιο του 2023, η διεθνής συνδεσιμότητα της περιοχής είχε επιστρέψει στο 98% του προ-COVID επίπεδό της.
Μεταφορείς Λατινικής Αμερικής
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2023 (ΣΤ)
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2022 (Ε)
ΖΗΤΗΣΗ (RPK)
VS 2022
ΖΗΤΗΣΗ (RPK) ΕΝΑΝΤΙ 2019
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
ΕΝΑΝΤΙ 2022
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
VS 2019
-1,4 δις $
-3,9 δις $
Ο όγκος των επιβατών ανακάμπτει γρήγορα, αλλά η οικονομική απόδοση ποικίλλει σημαντικά ανά περιοχή. Η περιοχή θα παραμείνει στο κόκκινο, αν και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να σημειώσουν σταθερά κέρδη. Συνολικά, οι χρηματοοικονομικές επιδόσεις του κλάδου αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται, αλλά ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σε ορισμένες χώρες της περιοχής περιορίζει τον ρυθμό ανάκαμψης.
Αφρικανικοί Μεταφορείς
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2023 (ΣΤ)
ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 2022 (Ε)
ΖΗΤΗΣΗ (RPK)
VS 2022
ΖΗΤΗΣΗ (RPK) ΕΝΑΝΤΙ 2019
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
ΕΝΑΝΤΙ 2022
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (ASK)
VS 2019
-0,5 δισ. $
-0,8 δισ. $
Η Αφρική παραμένει μια δύσκολη αγορά για τη λειτουργία μιας αεροπορικής εταιρείας, με οικονομικές προκλήσεις, υποδομές και συνδεσιμότητα που επηρεάζουν τις επιδόσεις του κλάδου. Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις αυτές, εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στην περιοχή, η οποία στηρίζει τη συνεχιζόμενη κίνηση προς την επιστροφή στη συνολική κερδοφορία του κλάδου.
2022
Η βελτίωση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων του κλάδου το 2022 ξεπέρασε τις προηγούμενες προσδοκίες. Οι καθαρές απώλειες του κλάδου για το 2022 υπολογίζονται τώρα σε -3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, μια ενίσχυση από την προηγουμένως εκτιμώμενη ζημιά -6,9 δισεκατομμύρια δολάρια (Δεκέμβριος 2022). Σε λειτουργικό επίπεδο, και παρά τη μεγάλη διακύμανση στις επιδόσεις, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος επέστρεψε στα κέρδη το 2022 σε βάση προ φόρων.
Συμπέρασμα
«Η ανθεκτικότητα είναι η ιστορία της ημέρας και υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για αισιοδοξία. Η επίτευξη κερδοφορίας σε επίπεδο βιομηχανίας μετά τα βάθη της κρίσης του COVID-19 ανοίγει πολλές δυνατότητες στις αεροπορικές εταιρείες να ανταμείψουν τους επενδυτές, να χρηματοδοτήσουν τη βιωσιμότητα και να επενδύσουν σε βελτιώσεις για τη σύνδεση του κόσμου ακόμη πιο αποτελεσματικά. Αυτή είναι μια μεγάλη λίστα με «to do» που μπορείτε να επιτύχετε με μόνο ένα περιθώριο καθαρού κέρδους 1,2%. Γι’ αυτό καλούμε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν την εστίασή τους σε πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ασφαλή, βιώσιμη, αποτελεσματική και κερδοφόρα συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Walsh.
«Οι προτεραιότητες για το 2023 περιλαμβάνουν κίνητρα παραγωγής SAF για την επιτάχυνση της προόδου προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, τη διασφάλιση της ακεραιότητας της CORSIA ως οικονομικού μέτρου που εφαρμόζεται στη διεθνή αεροπορία, την εξάλειψη της αναποτελεσματικότητας στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και την εφαρμογή παγκόσμιων προτύπων με συνέπεια», είπε ο Walsh.
Οι επιβάτες βασίζονται σε μια ασφαλή, βιώσιμη, αποτελεσματική και κερδοφόρα αεροπορική βιομηχανία. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της IATA σε ταξιδιώτες σε 11 παγκόσμιες αγορές αποκάλυψε ότι το 81% των ερωτηθέντων βγήκε από την πανδημία με μεγαλύτερη εκτίμηση της ελευθερίας που κάνει δυνατή κάθε πτήση. Η ίδια μελέτη κατέδειξε επίσης τον σημαντικό ρόλο που βλέπουν οι ταξιδιώτες να παίζει η αεροπορική βιομηχανία:
- Το 90% είπε ότι η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι κρίσιμη για την οικονομία
- Το 91% είπε ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι αναγκαιότητα για τη σύγχρονη ζωή
- Το 88% είπε ότι τα αεροπορικά ταξίδια έχουν θετικό αντίκτυπο στις κοινωνίες
- Το 82% είπε ότι το παγκόσμιο δίκτυο αεροπορικών μεταφορών είναι βασικός συνεισφέρον στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs)
- Το 96% εξέφρασε ικανοποίηση για την τελευταία του πτήση και
- Το 77% είπε ότι η πτήση είχε καλή σχέση ποιότητας τιμής.
Σημειώνεται ότι η IATA (International Air Transport Association) αντιπροσωπεύει περίπου 300 αεροπορικές εταιρείες που αποτελούν το 83% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας. Η έρευνα πληροφοριών της IATA για τους επιβάτες πραγματοποιήθηκε από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου 2023 με δείγμα 4.700 πρόσφατων ταξιδιωτών. Καλύπτει 11 αγορές (Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο). Το μέγεθος του δείγματος σε κάθε αγορά ήταν 500, εκτός από τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου ήταν 300.
.
1
Source: money-tourism.gr