Το Μαρντίν (Mardin), επαρχία στη νοτιοανατολική Τουρκία, ξεχωρίζει χάρη στις μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει, οι οποίες αποτυπώνουν την πολυπολιτισμική κληρονομιά του τόπου.
Η πόλη, στο Δρόμου του Μεταξιού, η οποία φιλοξένησε πολλούς λαούς και στην οποία συναντήθηκαν διάφορες θρησκείες, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια πλούσια κουζίνα, που αξιοποιεί όλα τα προϊόντα της περιοχής.
Μαρντίν: Η κουζίνα διαφορετικών πολιτισμών
Από το πρωινό μέχρι το δείπνο, κάθε γεύμα μετατρέπεται σε γιορτή στο Μαρντίν, δεδομένου ότι ο τόπος αυτός προσφέρει διαφορετικές συνταγές που ικανοποιούν κάθε ουρανίσκο. Η πολυπολιτισμικότητα του Μαρντίν, εκτός από την αρχιτεκτονική και τις κοινωνικές του παραδόσεις, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γαστρονομική του κληρονομιά.
Το ποικιλόμορφο πολιτιστικό παρελθόν της πόλης, καθιστά το Μαρντίν έναν προορισμό που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν όσοι λατρεύουν το φαγητό και αναζητούν αυθεντικές γεύσεις από το πλούσιο γαστρονομικό μωσαϊκό της Ανατολίας.
Επιπλέον, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες πόλεις στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, η κουζίνα του Μαρντίν βασίζεται κυρίως στο κρέας.
Πολλά πιάτα στο Μαρντίν συνδυάζουν φρούτα και κρέας, δημιουργώντας ένα μοναδικό γευστικό προφίλ.
Ωστόσο, τα τοπικά ζαρζαβατικά, όπως το άγριο αγγούρι, η τούγια, η γλυκόριζα και το γαϊδουράγκαθο, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην κουζίνα της πόλης.
Η κουζίνα του Μαρντίν είναι γνωστή και για την άφθονη χρήση μπαχαρικών, μια κληρονομιά λόγω της θέσης της πόλης στον ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού.
Μπαχαρικά όπως η κανέλα, ο κόλιανδρος, το κάρδαμο, το τζίντζερ και το μπαχάρι χρησιμοποιούνται συχνά τόσο σε αλμυρά πιάτα όσο και σε επιδόρπια.
Το πρωινό του Μαρντίν: Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει η μέρα
Το παραδοσιακό πρωινό του Μαρντίν σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές και αξιοποιεί τοπικά προϊόντα που προέρχονται από την πόλη και τα περίχωρά της.
Ο πρωταγωνιστής του πρωινού στον τόπο αυτό είναι αναμφίβολα τα τοπικά τυριά, διαθέσιμα σχεδόν κάθε εποχή.
Περιλαμβάνουν το τυρί lavaş και το τυρί dil του Μαρντίν, το γλυκό τυρί χωρίς αλάτι και το κατσικίσιο τυρί.
Το πρωινό περιλαμβάνει επίσης ζάταρ (za’atar), φυσικό βούτυρο, μελάσα ταχίνι, ελιές Derik του Μαρντίν, και πολλές άλλες λιχουδιές.
Προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη
Μερικές από τις γαστρονομικές σπεσιαλιτέ με γεωγραφική ένδειξη, είναι το σεμπουζέκ (sembusek, ένα είδος ζύμης γεμιστής με κρέας) και το ιτσλί κιοφτέ του Μαρτίν (Mardin içli köfte, μια ζύμη από πλιγούρι γεμιστή με μοσχαρίσιο κιμά), που ονομάζεται ικμπεμπέτ (ikbebet) για τα βραστά πιάτα και ιρόκ (irok) για τα τηγανητά.
Μεταξύ των πιο διάσημων παραδοσιακών πιάτων της πόλης είναι το κρεμμυδοκεμπάπ, το κίμπε (kibbe, γεμιστός πατσάς), το αλλουσίγιε (alluciye, στιφάδο κρέατος με δαμάσκηνα) και το φιρκιγιέ (firkiye, αρνί στιφάδο με πράσινο αμύγδαλο).
Μια δοκιμή αξίζουν και τα γεμιστά παϊδάκια (έδεσμα με γεωγραφική ένδειξη) συνοδεία συριακού κρασιού που προέρχεται από τα αμπελοτόπια της Μεσοποταμίας.
Ενώ τα παϊδάκια, μια συνταγή αιώνων που μαγειρεύεται για περίπου τρεις ώρες, τα συριακά κρασιά συνιστούν μια εξαιρετική επιλογή για να συνοδευθεί το κρέας, χάρη στο έντονο άρωμά τους.
Το χαρίρε (harire), ένα επιδόρπιο που μοιάζει με πουτίγκα και φτιάχνεται κυρίως από μελάσα σταφυλιών, είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να ολοκληρώσει κανείς το δείπνο του.
Χαρακτηριστική γεύση της περιοχής είναι και ο καφές μίρα (mırra), ένα είδος δυνατού καφέ που σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια παρόμοια με αυτά του τουρκικού καφέ.
Νόστιμα αναμνηστικά
Ενώ το Μαρντίν προσφέρει αξέχαστες γαστρονομικές περιπέτειες για τους καλοφαγάδες, δίνει επίσης την ευκαιρία στους επισκέπτες να μεταφέρουν ένα κομμάτι της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς του στο σπίτι τους.
Εκτός από τις καραμέλες αμυγδάλου, σε μπλε χρώμα με φυτικές βαφές που λαμβάνονται από τα δέντρα Lahor, και το πλιγούρι του Μαρτίν (Mardin bulgur), προϊόν με γεωγραφική ένδειξη, το σεβιτζλί σουτζούκ (cevizli sucuk, λουκάνικο με καρύδι από μελάσα σταφυλιών), τα ψητά ρεβίθια και το βραβευμένο ελαιόλαδο Derik μπορούν να αποτελέσουν ιδανικά δώρα, επιτρέποντάς τους επίσης να ξαναδοκιμάσουν τις γεύσεις του Μαρντίν πολύ καιρό μετά την επίσκεψή τους.
Η περιοχή παράγει μια μεγάλη ποικιλία συριακών κρασιών, τα οποία μπορούν οι ταξιδιώτες να δοκιμάσουν στα παζάρια και τα οινοποιεία του Μαρντίν.
Για το Μαρντίν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τις πόλεις της Τουρκίας, με την πτήση Κωνσταντινούπολη-Μαρτίν να διαρκεί δύο ώρες. Διατίθενται αυτοκίνητα προς ενοικίαση, λεωφορεία και ταξί από το Αεροδρόμιο του Μαρντίν προς το κέντρο της πόλης.
Επιπλέον, το Μαρντίν προσφέρει διάφορες επιλογές διαμονής, από αλυσίδες ξενοδοχείων μέχρι πανσιόν. Για να ζήσει κανείς την πλέον αυθεντική ατμόσφαιρα του Μαρντίν, μπορεί να διαμείνει σε ένα αποκατεστημένο σπίτι της περιοχής που λειτουργεί ως ξενοδοχείο στην Παλιά Πόλη.
Σημαντικά αξιοθέατα του Μαρντίν αποτελούν το Κάστρο του Μαρντίν, οι μεντρεσέδες (ιεροδιδασκαλεία) Ζιντσιρίγια-Κασιμίγια (Zinciriye-Kasımiye), το Μεγάλο Τέμενος, το Μοναστήρι Μαρ Γκαμπριέλ, το Μουσείο του Μαρντίν, η αρχαία πόλη της Ντάρα, αλλά ακόμη και τα στενά σοκάκια της πόλης με τα πέτρινα σπίτια.
Source: tourismtoday.gr