Στο πλαίσιο του Kifissia Summit 2024, του πρώτου συνεδρίου με αντικείμενο τις καινοτόμες πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης αλλά και τις εφαρμοσμένες πολιτικές κλιματικής ανθεκτικότητας, ο Δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς παρουσίασε το πλάνο έργων που αναμένεται να συμβάλουν ριζικά στη διαμόρφωση ενός πιο πράσινου και βιώσιμου μέλλοντος για τον Δήμο.
Μιλώντας στο Πάνελ Διαλόγου «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί Δήμοι στην επίτευξη της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας», στο οποίο συμμετείχαν πέντε ακόμη Δήμαρχοι, ο κ. Ξυπολυτάς τόνισε αρχικά πως οι πόλεις δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Φαινόμενα όπως η λειψυδρία, οι έντονοι καύσωνες, οι πλημύρες αλλά και οι πυρκαγιές που προβλέπεται να ενταθούν μπορούν να αντιμετωπιστούν «μόνο χτίζοντας ανθεκτικότερους Δήμους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Υπό αυτό πρίσμα και αποβλέποντας στην εξέλιξη του Δήμου Κηφισιάς–Ν.Ερυθραίας-Εκάλης σε ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικής Προστασίας και Διαχείρισης, ο κ. Ξυπολυτάς ανέφερε τα έργα και τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την ενίσχυση την κλιματική ανθεκτικότητα της πόλης.
Μεταξύ αυτών είναι η ίδρυση Δημοτικού κλιμακίου εθελοντών πυροσβεστών με 4 πυροσβεστικά, ο τετραπλασιασμός των εκχιονιστικών οχημάτων, η δημιουργία εποχικών σταθμών Πυροσβεστικής για τις ειδικές δυνάμεις του Σώματος (ΕΜΟΔΕ και Μ.Ε.Τ.Π.Ε) με 5 πυροσβεστικά στο Δάσος Φασίδερη, η λειτουργία εξειδικευμένου Drone πυρασφάλειας αλλά και αγορά και παραχώρηση 2 πυροσβεστικών οχημάτων στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κηφισιάς, καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 150.000 ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα ο Δήμαρχος Κηφισιάς υπογράμμισε πως «έχουμε ζητήσει την χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ», έργα απαραίτητα τόσο για την συγκράτηση των υδάτων από το βουνό της Πεντέλης όσο και από τα βορειότερα κομμάτια της Αττικής.
Ύδατα τα οποία εν τελεί θα μεταφερθούν νοτιότερα στην υπόλοιπη Αττική με τα γνωστά πλημμυρικά φαινόμενα. Εστίασε και στο γεγονός πως μηδενίστηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την ενεργειακή κατανάλωση του Δημαρχείου. Επιπλέον, αναφορά έγινε στην έναρξη μαζικών δεντροφυτεύσεων καθώς και στην υλοποίηση του προγράμματος «Ραντεβού στις βρύσες» – σε συνεργασία με την Greenpeace – για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ξυπολυτάς αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για το 2025, μεταξύ των οποίων είναι η πιλοτική περιβαλλοντική πιστοποίηση τοπικών επιχειρήσεων σε εθελοντική βάση, η ενίσχυση των γραμμών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, η δημιουργία χάρτας πρασίνου καθώς και η περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Δήμου σε όλες τις λειτουργίες του.
Στο εν λόγω πάνελ διαλόγου τοποθετήθηκαν επίσης ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ο κ. Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου / Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ και ο κ. Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας. Τη συζήτηση συντόνισε η κα. Αμαλία Βραχνού, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Οργανισμού Κηφισιάς, Εντεταλμένη Σύμβουλος Αστικής Αναζωογόνησης & Ανθεκτικότητας, Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και Επιχειρηματικότητας Δήμου Κηφισιάς-Ν. Ερυθραίας-Εκάλης.
Source: tourismtoday.gr