Διαγωνισμός γαστρονομίας για σπουδαστές ΣΑΕΚ προωθεί τη γαλλική γλώσσα, τη βιωσιμότητα και τις μεσογειακές γεύσεις με καινοτόμες συνταγές.
Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, καθώς και με τα Γαλλικά Ινστιτούτα της Ιταλίας, διεξάγουν τον διαγωνισμό “Comme des chefs!’ για σπουδαστές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) σε όλη την Ελλάδα (δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα).
Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της χρήσης της γαλλικής γλώσσας στην επαγγελματική εκπαίδευση, ιδίως σε τομείς όπου η γαλλική γλώσσα διδάσκεται ήδη στην Ελλάδα και η γνώση της προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης στο πεδίο του τουρισμού και της γαστρονομίας.
Κάθε συμμετέχουσα τάξη θα προβάλει μια συνταγή που θα αποτυπώνει τις επιρροές, τα υλικά και τους τρόπους μαγειρέματος στην περιοχή της Μεσογείου, προσδίδοντας παράλληλα μια δημιουργική-φουτουριστική πινελιά.
Οι συνταγές που θα παρουσιαστούν θα λάβουν υπόψιν τους τα ζητήματα βιωσιμότητας στην περιοχή της Μεσογείου, θα προωθούν την ορθολογική χρήση των πόρων, και θα προάγουν κυρίως την επιλογή τοπικών και εποχιακών συστατικών με σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
O Jean-Marie Hoffmann, Chef της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, ηγείται της κριτικής επιτροπής. Οι 10 καλύτερες συνταγές θα συμπεριληφθούν σε ένα δίγλωσσο βιβλίο συνταγών.
Η Τζωρτζίνα είναι Διδάκτορας Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και αρθρογραφεί σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικών δρώμενων που άπτονται του ενδιαφέροντος της τουριστικής βιομηχανίας. Έχει ιδρύσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 ένα πρωτότυπο εργαστήριo δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους, “Τα Μανταλάκια”. Το εργαστήριo αποτελεί έναν χώρο συνάντησης και επικοινωνίας για όσους θέλουν να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με νέους και εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και δημιουργίας.
Source: traveldailynews.gr