Ισχυρή ήταν η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τον φετινό Αύγουστο στην Ευρώπη, με λιγότερο γνωστές, φιλικές προς τον προϋπολογισμό, χώρες όπως το Κοσσυφοπέδιο, η Μολδαβία και η Αλβανία να πρωταγωνιστούν, σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA.
Η ζήτηση για το συγκεκριμένο μήνα αυξήθηκε 21% σε ετήσια βάση, οδηγώντας σε άνοδο 3,3% στην πληρότητα.
Πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και το Παρίσι ξεχώρισαν με ισχυρά ποσοστά πληρότητας και ανάπτυξη ADR, επωφελούμενες από σημαντικές εκδηλώσεις και περιορισμένη προσφορά.
Συνολικά, η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης της Ευρώπης έφτασε σε νέα ύψη αυτό το καλοκαίρι, ξεπερνώντας τα περσινά ρεκόρ.
Η επίδοση τον Αύγουστο
- Οι καταχωρίσεις ανήλθαν συνολικά σε 4,08 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 15,8% σε ετήσια βάση
- Η ζήτηση έφτασε τα 64,2 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 21% σε ετήσια βάση
- Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 177 ευρώ, αυξημένες κατά 5,7% σε ετήσια βάση
- Η μέση πληρότητα κινήθηκε στο 73%, αύξηση 3,3% σε ετήσια βάση και αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2019
- Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση στα 130 ευρώ
- Οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων αυξήθηκαν 19,5% σε ετήσια βάση
- Οι φθηνότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί ηγήθηκαν της αύξησης.
Το έντονο ενδιαφέρον για πιο προσιτούς, ασυνήθιστους ευρωπαϊκούς προορισμούς εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή ταξιδιωτική τάση.
Αυτό το καλοκαίρι, 7 από τις 10 κορυφαίες χώρες με την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις διαμονές STR ήταν λιγότερο γνωστά σημεία όπου οι μέσες τιμές διανυκτέρευσης είναι κάτω από 100 ευρώ.
Το Κοσσυφοπέδιο, η Μολδαβία και η Αλβανία πρωτοστάτησαν, με τη ζήτηση σε καθεμία από αυτές τις χώρες να αυξάνεται κατά περισσότερο από 50% αυτό το καλοκαίρι.
Η ζήτηση ταξιδιών για πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς παρέμεινε επίσης ισχυρή, με τις σκανδιναβικές χώρες να συνεχίζουν να πρωτοστατούν. Η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Δανία σημείωσαν αύξηση της ζήτησης STR κατά πάνω από 25% αυτό το καλοκαίρι.
Η απόδοση της Δανίας ήταν, επίσης, αξιοσημείωτη. Αφού υστέρησε στην ανάκαμψη της ζήτησης μετά την COVID-19, το ανανεωμένο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον αυτό το καλοκαίρι επανέφερε τελικά τη ζήτηση στα προ πανδημίας επίπεδα. Η ισχυρή αύξηση οδήγησε επίσης σε άνοδο 19%, σε ετήσια βάση, τις μέσες τιμές διανυκτέρευσης, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών.
Η Ισπανία ανέκαμψε επίσης στα επίπεδα ζήτησης πριν από την πανδημία. Ενώ η ζήτηση παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 2019, αυτό το καλοκαίρι σημειώθηκαν συνολικά 18,3 εκατ. διανυκτερεύσεις, αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2019. Η υψηλή ζήτηση, σε συνδυασμό με την περιορισμένη αύξηση της προσφοράς, βοήθησαν την Ισπανία να καταταχθεί δεύτερη μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών τόσο σε ανάπτυξη ADR (+8,7% ετησίως) όσο και σε αύξηση πληρότητας (+4,9% σε ετήσια βάση) αυτό το καλοκαίρι.
Στις χώρες που παρουσίασαν επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης αυτό το καλοκαίρι περιλαμβάνονται η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία. Στην Πορτογαλία, οι νέοι κανονισμοί STR βάσει του νόμου Mais Habitação έχουν περιορίσει σημαντικά την προσφορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων και τη ζήτηση στις μεγάλες πόλεις.
Προβλέψεις
Ο ρυθμός ζήτησης δείχνει ότι η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ζήτηση θα παραμείνει με θετικό πρόσημο και το νέο έτος. Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι αυξημένες κατά 18% τον Οκτώβριο, 15% τον Νοέμβριο, 16% τον Δεκέμβριο και 7% τον Ιανουάριο.
Στην κορυφή της ζήτησης είναι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
- Φινλανδία: +39% σε ετήσια βάση
- Αυστρία: +36%
- Ουγγαρία: +36%
- Τσεχία: +34%
Source: tourismtoday.gr