Η συγκεκριμένη ποικιλία παράγεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι ιδιαίτερα γνωστή από το νησί της Σαντορίνης. Διατηρεί ζωντανά μία μακρά οξύτητα, ιδιαίτερα καθώς ωριμάζει, και δημιουργεί ένα λευκό κρασί με γεύσεις λεμονιού και μια λεπτή επίγευση πίκρας και αλατιού στο φινίρισμα.
Ξινόμαυρο – Μακεδονία
Ένα ταξίδι στη Νάουσα και στο Αμύνταιο φτάνει για αυτή την ποικιλία η οποία ευδοκιμεί σε άριστο βαθμό στα συγκεκριμένα σημεία. Το Ξινόμαυρο έχει μία απίστευτη δυναμική παλαίωσης και παράλληλα πλούσιες τανίνες που πείθουν και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη και λάτρη του ερυθρού κρασιού.
Βιδιανό – Κρήτη
Απευθείας από κρητική γη, το βιδιανό αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κρητικά λευκά σταφύλια και ένα ανερχόμενο αστέρι όσον αφορά στις αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού.
Παράγει κομψά κρασιά με ποικιλία αρωμάτων λευκών και κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών λουλουδιών, ενώ παράλληλα παραμένει στιβαρό και γεμάτο. Όσον αφορά τους επισκέπτες από το εξωτερικό, αποτελεί μία από τις αγαπημένες τους επιλογές όταν επισκέπτονται το νησί.
Μαλαγουζιά – Μακεδονία
Source: tourismtoday.gr