Η πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών στηρίζει τους βασικούς τους αερομεταφορείς, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές λόγω της πανδημίας, με την παροχή κρατικής ενίσχυσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε με ρυθμίσεις στήριξης των επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η ενίσχυση της Aegean me 120 εκατ.ευρώ.
Είπε σχετικά ο κ.Σταϊκούρας:
Χορηγείται οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου» (Aegean) για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορονοϊού ζημίας που υπέστη.
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, και έχει θεωρηθεί αναλογικό.
Η παρούσα διάταξη κρίνεται αναγκαία διότι η εταιρεία, που αποτελεί τον βασικό αερομεταφορέα της χώρας μας, όπως και συνολικά ο κλάδος των αερομεταφορών, υπέστη, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, πολύ σημαντική απώλεια εσόδων, λόγω της τεράστιας μείωσης της επιβατικής κίνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την – από 13.1.2021 – ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση (εσωτερικού-εξωτερικού) του 2020 στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 19,7 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας σημαντική πτώση 69,3%.
Τα στοιχεία αυτής της μεγάλης μείωσης, απόρροια της νόσου Covid-19 και των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί παγκοσμίως, δείχνουν ότι η χώρα μας επέστρεψε σε επίπεδα διακίνησης επιβατών προ 30ετίας, και συγκεκριμένα στο μακρινό 1991, όταν είχαν διακινηθεί 19.587.805 επιβάτες στα αεροδρόμια της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020, υπήρξε μείωση κατά 85% στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) και μείωση κατά 88,1% στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών είτε έχει ήδη προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις παροχής κρατικής ενίσχυσης στους βασικούς τους αερομεταφορείς, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Σουηδία, είτε εξετάζει σχετικές ρυθμίσεις.
Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι:
– Ο όμιλος της Tap Air Portugal ενισχύθηκε με 1,2 δισ. ευρώ από το Πορτογαλικό κράτος, το οποίο είναι από αρκετές απόψεις συγκρίσιμο με τη δικό μας κράτος.
– Ο όμιλος της Lufthansa ενισχύθηκε με 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9 δισ. ευρώ από το Γερμανικό Δημόσιο, 0,3 δισ. ευρώ από το Βελγικό Δημόσιο, 0,45 δισ. ευρώ από το Αυστριακό Δημόσιο και 1,4 δισ. ευρώ από το Ελβετικό Δημόσιο.
– Ο όμιλος της Alitalia ενισχύθηκε με 273 εκατ. ευρώ από το Ιταλικό Δημόσιο.
– Ο όμιλος Airfrance – KLM έλαβε ενίσχυση 7 δισ. ευρώ από το Γαλλικό Δημόσιο αναφορικά με την Airfrance και 3,4 δισ. ευρώ από το Ολλανδικό Δημόσιο αναφορικά με την KLM.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να λάβει την πιο πάνω παροχή οικονομικής ενίσχυσης, η εταιρεία δεσμεύεται να προβεί προηγουμένως σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ και να χορηγήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς επιβάρυνση, παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) εκδόσεως της εταιρίας.
Οι εν λόγω τίτλοι αντιπροσωπεύουν δικαίωμα απόκτησης ποσοστού 11,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ορισθείσα αύξησή του, ενώ το Δημόσιο θα διαθέτει δικαίωμα άσκησης αυτών των δικαιωμάτων εντός χρονικού διαστήματος από 2 έως 5 έτη μετά την ημερομηνία εκταμίευσης της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης προς την εταιρεία.
Με αυτό τον τρόπο, το Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ότι θα επανακτήσει σημαντικό μέρος της βοήθειας που σήμερα προσφέρει στην εταιρία και αποκτά δυνατότητα αποκόμισης οικονομικού οφέλους.
Το δικαίωμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε δια της άσκησης των δικαιωμάτων και της απόκτησης του ανωτέρω μετοχικού ποσοστού υπό συμφέροντες οικονομικούς όρους (υπό την προϋπόθεση έγκρισης της DG Comp), είτε δια της μεταβιβάσεως του δικαιώματος.
Source: tornosnews.gr
